To do or not to do?

Artikel bragt i Berlingske Business

Ferien er for mange et tiltrængt og velfortjent åndehul. Men ofte bliver kontrasten til hverdagen for markant. Ferie giver tid til fordybelse og refleksion, men måske kan det kombineres med lidt træning i også at tillade sig lidt flere ’åndehuller’ i hverdagen?

En af mine yndlingssammenligninger, når jeg taler med travle ledere, er den gamle klassiker med skovhuggeren, der har så travlt med at fælde træerne, at han ikke giver sig selv tid til at slibe øksen.

Uanset om man befinder sig solidt plantet i en strandstol, er på vandretur eller har travlt med at suge indtryk fra en storby til sig, så giver en længere ferieperiode ofte et andet blik på den dagligdag, man har pause fra.

Det er sundt at få tingene lidt på afstand. Ofte er det her, der opstår nye ideer og visioner. Jeg har fx fået ideer til ændringer i organisationen eller nye initiativer, når jeg har sejlet med vores båd tværs over Kattegat.

Men for den lidt for travle leder er det heller ikke helt unormalt, at der tegner sig et billede af en hverdag, hvor ledelsesidealerne ubevidst bliver tilsidesat til fordel for presserende deadlines. Det er her, jeg plejer at trække den travle skovhugger frem. Hvis ikke han stopper op, giver sig tid til at slibe øksen og få sig et overblik, så er det meget tænkeligt, at han forsinker og slider unødigt på sig selv.

Jeg tror, at de fleste ledere vil være enige i, at god ledelse først og fremmest handler om at have overskud til andre mennesker og få det bedste ud af dem. Der har de seneste år været meget fokus på coaching og anerkendelse i ledelsesfaget. Nu har endnu et buzz-word gjort sin entre – en mindful leader.

Er det gammel vin på nye flasker? Måske, men grunden til at tendensen alligevel fortjener omtale, er den forøgede opmærksomhed på, at nærvær og overskud ikke bare er noget, man har. Det kræver, at man vedholdende tager et par omgange i ’sindets fitnesscenter’, som Alfred Josefsen så rammende har udtrykt det.

Jeg er selv fokuseret på at skabe små åndehuller i hverdagen. De fleste ledere ved instinktivt, hvor vigtigt det er. Men mit indtryk er, at potentialet i travlhedens hellige navn sjældent bliver ordentligt udnyttet. Hvis lederen skal have overskud til at være effektiv og nærværende, så skal åndehullet måske ses som chancen for at samle tankerne frem for lige at svare på et par mails, læse notater og forberede næste møde på samme tid. Tænk hvis man i hverdagen kunne sætte den indre ’to-do-liste’ på standby efter behov?

Det er populært med anbefalinger til god sommerlæsning – gerne fængende, letfordøjeligt og alligevel anstrengelsen værd. Jeg anbefaler som supplement, at der i ny og næ trænes i at samle tankerne – eller med andre ord at slibe øksen. Ferie er godt, men det handler også om at få det genvundne overskud og overblik med tilbage til hverdagen. Som med al træning er man lidt rusten i begyndelsen. Så brug ferien. Det vil vise sig fornøjelsen og anstrengelsen værd!